Modern Scandi House

MODERN SCANDI HOUSE

Scandi House- pool

Design borne from Scandinavian heritage 

Located in Ainslie, a vibrant inner suburb of Canberra, the Ainslie Modern Scandi house reflects a unique approach in creating a new urban vernacular for the suburb.

The clients have strong Scandinavian design sensibilities through birth and marriage, and these were reflected clearly in the design references provided and in the resolution of the building typology. The simple barn-like building elements have been dressed in modern clothes and present to the street in a scale-appropriate response to the Ainslie suburban context.

Hodak Young House

HODAK YOUNG HOUSE

This house to the north-west of Canberra has won several significant design awards including the HIA House of the Year 2003. Its final form is both a tribute to the good taste and intimate involvement of the clients Zvoni Hodak and Phil Young.

The design reference harks back to the early 20th-century and the works of an American architect; Richard Neutra. The design elements that characterise the house are the strong overlapping horizontal roof forms punctuated by a dramatic and rich natural stone wall. Large areas of glass make best use of spectacular views from the hilltop location and allow for significant solar gain.

The minimalist approach to interior design stemmed from the clients own strong design sense and a close collaboration with the interior designer, Jayne Miller. The result is a dramatic yet understated interior fitout.

Drake Brockman House

DRAKE BROCKMAN HOUSE

Drake Brockman House- resort style house
The Drake Brockman House is a green and sustainable home and is the epitome of an architect designed ‘forever home’.

Designed with an emphasis on entertaining, the property provides solutions to the many stages of family life. Through the use of self-sufficient segregated pavilions clustered around a central courtyard, residents have the flexibility to live independently within smaller areas of the home. With a focus on natural and recycled materials, this modern residence respectfully nods to the property’s semi-rural location.

This luxury palatial house in Holt has been named house of the year at both Master Builders ACT Building Excellence Awards and HIA Housing awards.

Crackenback House

CRACKENBACK HOUSE

Located on the border of Kosciuszko National Park, Lake Crackenback community is a natural and well-conceived development clustered around a scenic lake. It is nestled in the Thredbo Valley surrounded by the spectacular snowy Mountains.

Sydney-based clients sought a retreat and wished to see a house that responded sensitively to the natural environment. This entailed organising the main living areas to take best advantage of great views whilst optimising the solar gain potential; an important factor in an alpine environment. Easy flow from inside to outside is catered for by a large entertaining deck making a strong aesthetic statement. Judicious use of stone, timber and steel elements combine to make up a soft and regionally appropriate palate which when combined with cantilevered structural components provide both drama and architectural merit.

The steep site slope provided both a constraint and an opportunity, the resolution of which resulted in a home that shows both respect to its neighbours and good manners to the street.

Lake Crackenback house - landscape context with snowy Mountains behind skillion roofs-

McKenzies Beach House

MCKENZIES BEACH HOUSE

This project followed along from a previous project in Canberra with the same design literate adventurous clients. The site is located south of Malua Bay NSW with views over the spectacular surf Beach.

The beach house project involved the resolution of a many competing imperatives including significant bushfire issues, scenic coastal dictates, flora and fauna sensitivity, effluent disposal and multi-jurisdictional planning restraints.

These were overcome retaining the core aspects of the design which related to responding to the spectacular views and optimising solar orientation. .

McKenzie's beach house - views of of beach from living area

The form of a house can be read as a series of simple pavilions formed part of horizontal planes cantilevered over a narrow base. The intention was to express a feeling as if the dwelling were floating in the site and treading lightly.

The spectacular interiors were borne out of a collaboration and combination of the clients significant input, an overlay of innovative input from Rob Foster of Fink Design and TT’s Interior designer Deb Cook

Modern Barn House

MODERN BARN HOUSE

Wildes Meadow House - protected outdoor eating area

A Modern Twist on the Traditional Barn House

This was an exciting project as it’s not often that architects get the opportunity to design a second house for a client. This project followed on from an iconic mid-century modern design built on a rural hilltop on Nanima Road just outside Canberra.  

The clients had re-located to the NSW Southern Highlands and wanted to build a new house that would have off-grid energy supply and comply with the bushfire code. The result is a black modern barn house that sits quietly in its environment. Tony Trobe designed a house with pavilions facing north to capture the winter sun and windows to frame the stunning rural and lake views. design utilises the northern sun.

Illabunda House

ILLABUNDA HOUSE

This new home was designed for an empty plot of land facing the foreshore at Malua Bay on the south coast of New South Wales. The main considerations for the design of the dwelling relate to streetscape, views of the ocean and foreshore reserve, the inside/outside relationship, privacy, solar orientation and slope.

Effort was made to ensure that this infill development had an appropriate scale to reflect the existing streetscape and retain some views for neighbours on the adjacent side of the street. The building adopts a single-storey approach with an articulated building form which demonstrates good manners in plugging a ‘long-time’ empty gap in the street. The building is appropriate in form and scale to its context.

Illabunda House - south coast beach house with skillion roof

Mugga Way House

MUGGA WAY HOUSE

This project is all about the resolution of the plan in the context of a difficult site. The client expressed a desire to create a residence with timeless themes unpolluted by idioms that often characterise contemporary greenfield development. In this case the design references relate back to the good manners of the Prairie Style, quintessentially epitomised in the past by the work of such architects as Frank Lloyd Wright. This Prairie Style is characterised by low pitched roofs with spreading eaves, the articulation of the various horizontal elements of the building into bands of differing and contrasting materials, the use of timber, simple building forms, the obvious expression the plan elements and close connections of inside spaces to the adjacent ones outside.

Mugga Way House - North facing patio with deck above

To some, Mugga Way is one of the dress circle addresses of Canberra where scale, context and street elevation all play an important part in informing its character. This building expresses three simple understated and balanced pavilion structures as its public face. Despite the extreme slope of the block that imposes strictures on the site (and to a large tip extent determines the overall response of the building form) the front elevation nestles into the street in a simple low-key linear fashion. This is a relatively sophisticated yet understated presentation of what is essentially a residence of significant scale.

Despite showing a face the street which has a problematic western orientation the main axis of the building is set up to relate to the solar aspects crucial for good sustainable design. In this case significant viewing corridors across the centre of Canberra serendipitously come together with an optimal solar aspect; this is a bonus. The main casual living areas are organised onto the carefully contrived long east-west axis and flow out onto private, protected and cantilevered external patios

Sarris House

SARRIS HOUSE

This is the design that harks back to the bucolic past, it is unashamedly not modern.  It is quintessentially a beach house with the client’s firm thumbprint evident throughout.  The brief was clear and precise; the house was to be a home, an easy care, low maintenance, inviting and family-friendly place to hang your hat.
The clients themselves took on the role of interior designer and using not inconsiderable past experience realised a bold and vibrant concept in colour and style.

The articulation of the plan form allows private spaces to flow outside from key living areas whilst providing good solar access to intimate protected spaces that in turn allow for a window on the street.

Sarris Beach House - steep pitched barn like roof with colourful gables beach house - timber louvre bifold doors

The builder has taken great pains to deliver a product that pays careful attention to all the important details and as a result of his work, the client/architect synergy the house stands as a beautiful echo of a simpler past.

Hackett House

HACKETT HOUSE

This was an interesting project from the outset given the clients were domiciled in Asia on a government posting. The whole design and building process was carried out via e-mail and Facetime without the parties meeting prior to the client’s occupying the house on their return. The brief was to deliver an affordable, environmental, liveable family house. The clients however were very clear and adventurous about the aesthetic elements of the design. The brief encouraged the innovative use of non-standard materials and colour to give a slightly retro, ‘industrial-chic’ feel.

Industrial House - central courtyard after rain - private open space between two living areas

Given the northern orientation to the front of the block the house has been configured as two pavilions both facing north and forming a private courtyard between and flowing out from the main living areas. The house is constructed with reverse brick veneer, high levels of insulation, good-quality windows and a single ‘thickness’ living space all contributing to an overall high-level of an environment of awareness in design.

Despite the tyranny of distance the house has realised the brief to the satisfaction of Architect, client and a design savvy builder.