Pyang House

This edgy cliff top home on the NSW South Coast arose from the synergy of four families who set themselves a vision of creating a home away from home.

Strong lines dominate the exterior and make a bold statement from the street, while accents of timber add warmth to the design. Many commercial and recycled materials were used to build the homes, deviating from the palette of materials usually used in coastal homes.

One of the features of the project is its curved roof, sweeping upward from one side and over the adjoining residence. The volumes created by the roof along with the added height and expansive windows provide a stunning sense of space and light for the owners of these homes.

The relationship to the view is a defining aspect of the living spaces perched over the Pacific Ocean. The inclusion of large floor-to-ceiling windows capitalises on an active ocean; dolphins, whales and crashing surf are all players on the stage. The dramatic gazing also enables the home to be flooded with natural light and be warmed by the winter sun.

The themes of the interior complement the exterior well, with clean lines and the very limited use of strong colour. Rich recycled Red Gum flooring contrasts with the limited palette of colour elsewhere. The simple and sculptural kitchen cabinetry makes a lively counterpoint and focus to the minimalist expression of the rest of the interior.

A centrally located in-wall fireplace is emphasised by a subtle curve in the wall. The crisp rectangular forms of the ‘in-wall’ up lights spaced regularly throughout the main living and circulation spaces provide drama and individuality to the design.

The simple plan form caters equally well for an intimate weekend for a couple or for a family gathering.

This duplex has been recognised for its style and functionality by the HIA and MBA in winning the ‘Coastal Home of the Year’ and ‘Dual Occupancy of the Year’.