Hughes Renovation

This relatively small-scale project was a renovation and reduction of the Architect’s and Interior Designer’s own home. No extra area was added, and the number of rooms was reduced to accommodate an exodus of children from the clients home an agenda for more livability and an ageing in place.

The object of the exercise was to refresh and renew; to increase the sustainability credentials, the overall aesthetic appeal and the relationship to the garden. The rear garden had previously been dominated by an ugly and temporary (for 25 years!) garage and carport structure which were demolished. A new sculpturally-interesting carport was designed for the front of the house freeing up space to permit the new key landscape design at the back to evolve.

Given the main outdoor areas were to the north a comprehensive opening up of the wall on that façade became a driver for other aspects of the scheme. This involved some significant structural gymnastics in propping up the existing truss roof structure as a minimalistic approach was sought to the glazed wall. The design sought to minimise the visual clutter of mullions and transoms in the glazing suite and also to raise the window heads to allow the wall to read as effectively one large picture window.

The new custom-designed kitchen was relocated to where an original TV and study space existed and has subsequently won various industry awards. A new ensuite bathroom was added and the main bedroom reconfigured and re-orientated.

The front elevation was also comprehensively reimagined with a dramatically different material palette to give a crisp contemporary feel yet retain the bones and scale of the original. A new roof, insulation and complete window replacement allowed the building to improve on its environmental credentials.