This home was designed for retired couple, both medical specialists, who wanted a regionally appropriate design to cater for their immediate needs and the occasional visits from their children and anticipated grandchildren.

The house has a long east-west axis and allows solar gain into all rooms. The concept that the house be essentially one room wide for its whole length caters for a sensible balance between the requirements of sun and view. Despite the significant southern glazing the high levels of thermal mass and more than adequate insulation allow the house to be semi-autonomous in its energy balance.

The use of a beautiful quartzite stone, steeper pitched roof elements and a pavilionised approach to planning have all contributed to a successful outcome both from the architect’s and the client’s point of view.

project credits
Project Architect: Tony Trobe
Design Architect: Tony Trobe
Structural Consultant: Northrop
Photographer: Tony Trobe


All content © copyright TT Architecture 2017