The client’s general brief was to produce a family home. The building block has a long the axis facing North and the main objective of the design was to respond to this by enabling the building form create two long pavilions with both having good solar aspect.

The decision to have the overall building form as two North facing pavilions with a linking element leads to the creation of outdoor spaces that providing alternatives for external living in different seasonal and weather conditions. The pavilionisation exercise breaks down and softens the scale of the house and what is a substantial two-storey presentation to the street.

One of the client’s main reasons for purchasing this block relates to the excellent views the block affords to the West and Canberra. Juggling the requirements for view and responding to an imperative for good North orientation has been one of the key aspects driving the design philosophy. In addition to the normal rules of thumb for designing energy-efficient houses in this region ‘Passivhaus’ principles have been followed in the design and construction of the dwelling.

project credits
Design Architect: David Simon
Project Architect: David Simon
Structural Consultant: Ron Rogers
Photographer: studio2point8



All content © copyright TT Architecture 2017