This project had a long gestation period with clients having eventually to shed their considerable emotional attachment to the modest dwelling occupying a key spot on the beachfront at Dalmeny on the south coast of New South Wales.

The clients required a modestly sized, affordable house with strong architectural form, minimal maintenance and one that took better advantage of breathtaking views of breaking surf. The design sought to maximise its solar orientation and environmental credentials.

As with many coastal properties the normal house footprint house has been turned upside down with the primary living area is situated at the upper level looking down to contain research through a panoramic wall of glass and outdoor living spaces perched high.

The building has been immaculately constructed by Rob Hudson and his team who have formed a close bond with the client during the process. This house went on to win an HIA award in its category in the 2014 awards process.

project credits
Design Architect: Tony Trobe
Project Documentation: Ralf Detjen
Interior Design: Deb Cook
Structural Consultant: Northrop
Builder: Hudson Building Services Pty Ltd
Photographer: Tony Trobe

All content © copyright TT Architecture 2017